Zaznacz stronę

Płyta indukcyjna to rodzaj płyty wybierany coraz chętniej. Ze względu na swoje liczne zalety indukcja coraz częściej spotykana jest w polskich domach. Nie zmienia to jednak faktu, że najbardziej klasyczne, gazowe płyty wciąż cieszą się sporą rzeszą zwolenników. Co ciekawe, możliwe jest połączenie tych dwóch rodzajów płyt oraz ich najważniejszych zalet w jednym urządzeniu.  

Najważniejsze zalety indukcji 

Płyta działająca na indukcję to nowoczesny i wyjątkowo praktyczny element wyposażenia kuchni. Do jej najważniejszych walorów należy przede wszystkim wysoka wydajność oraz pełne bezpieczeństwo użytkowania. Płyta indukcyjna, działająca ze specjalnymi garnkami i naczyniami, nagrzewa się wyłącznie wtedy, kiedy posiada z nimi bezpośredni kontakt. Pola grzewcze indukcji nagrzewają się jedynie w miejscach, gdzie płyta styka się z naczyniem, dzięki czemu możemy uniknąć marnowania energii i ciepła wytwarzanego przez urządzenie. Co więcej, właściwość ta znacząco wpływa również na poziom bezpieczeństwa kuchenki. Urządzenie w trakcie działania nie nagrzewa bowiem miejsc, które nie byłyby zakryte garnkiem, co uniemożliwia poparzenie się nagrzaną w całości lub znacznej części płytą.  

Fakt, że płyta indukcyjna nagrzewa się wyłącznie pod, nie natomiast wokół garnka, korzystnie wpływa także na łatwość zachowania odpowiedniej czystości płyty. Nawet w przypadku ewentualnego wykipienia czy wybiegnięcia zawartości naczynia, ryzyko pozostawienia na płycie nieestetycznych, przypalonych zabrudzeń jest minimalne.   

Płyta indukcyjna to płyta dająca wyjątkową swobodę użytkowania. Jest to bowiem urządzenie często wyposażone w praktyczne, przydatne funkcje, jak chociażby możliwość łączenia kilku pól grzewczych w jedno większe, na którym ustawić można dużych rozmiarów garnek, czy naczynie.  

Główne walory płyty gazowej 

Zwolennicy płyty gazowej stale podkreślają zalety tego typu płyt. Bez wątpienia można wymienić ich co najmniej kilka. Gazowa kuchenka stanowi doskonałe rozwiązanie w domach ze starą lub niedopasowaną instalacją elektryczną, jak również w miejscach, gdzie zdarzają się przerwy w dostawie prądu. Dzięki gazowym palnikom z żywym ogniem możliwe jest również podpiekanie czy opalanie produktów, na przykład cebuli do rosołu czy warzyw na zupę krem.  

Gaz i indukcja, czyli duet doskonały 

Chcąc wyjść naprzeciw rosnącym i niejednorodnym potrzebom klientów, producenci płyt zdecydowali się na stworzenie nowoczesnej hybrydy, która spełni oczekiwania zarówno zwolenników żywego ognia, jak i nowoczesnej indukcji. Płyta gazowo-indukcyjna to nowoczesny sprzęt, który sukcesywnie zyskuje na popularności. Gazowo-indukcyjna płyta otwiera bowiem przed użytkownikiem szeroką gamę możliwości. Można gotować na niej zarówno metodami tradycyjnymi, jak i nowoczesnymi.  

Nowoczesna kuchnia gazowo-indukcyjna to wyjątkowo praktyczne i funkcjonalne rozwiązanie, doskonałe dla wymagających amatorów gotowania. Wyposażona w dwa rodzaje źródeł ciepła, jak również gamę praktycznych, dodatkowych funkcji, z całą pewnością jest sprzętem, na który warto zwrócić uwagę.